WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk

Hoe kies je de juiste laadkabel voor je elektrische auto?

  • Geplaatst op

Met de steeds strengere milieuwetten kiezen veel autorijders vaker voor een elektrische auto. Ook het aantal publieke- en snellaadpunten is de afgelopen jaren drastisch gestegen. Deze toename zorgt ervoor dat ook de vraag naar laadkabels stijgt. Bovendien willen steeds meer autorijders een 2e kabel voor bijvoorbeeld op het werk.

Een laadkabel is de stroomvoorziening tussen de auto en een laadstation, en dus nodig om een elektrische auto op te laden. Het belangrijkste verschil in laadkabels zit in het type laadkabels voor elektrische auto's. Er zijn twee type laadkabels, namelijk laadkabel type 1 of type 2.

 

 

Laadkabel type 2

Een type 2 laadkabel heeft 7 pinnen. De meeste elektrische auto's binnen Europa hebben een type 2 stekker. De type 2 aansluiting is ook in Nederland de meest voorkomende type stekker en laadpaal aansluiting.

Dan is er nog de CEE stekker. Deze heeft aan de kant van de lader 3 pinnen. Aan de kant van de auto is dit altijd een type 2 lader.

 

 

Laadkabel type 1

Een type 1 laadkabel heeft 5 pinnen waarmee de auto zit aangesloten. Dit type komt vooral voor bij oudere elektrische auto's. Over het algemeen hebben alleen sommige Japanse en Amerikaanse automerken nog een type 1 aansluiting.

Twijfel je welke laadkabel je nodig hebt? Kijk dan in het instructieboekje van je auto.

 

 

Lengte laadkabel

Naast het type stekker heb je keuze uit verschillende kabellengtes. Laad je de auto vaak thuis of op een vast punt op, dan weet je waarschijnlijk hoe ver de laadpaal van de auto af staat. Je kan dan kiezen voor een kortere kabel van bijvoorbeeld 2 meter, 5 meter of 6 meter.

Laad je de auto vaak op verschillende plekken op? Kies dan liever een langere kabel van bijvoorbeeld 8 meter of 10 meter, zodat je altijd goed bij de laadpaal kan. Een laadkabel van de juiste lengte geeft je de flexibiliteit om je auto op te laden, ongeacht waar het laadpunt zich bevindt.

 

 

Ampère laadkabel

Daarnaast is het vermogen van de laadkabel van invloed op de snelheid waarmee je auto wordt opgeladen. Hoeveel ampère je kabel aan moet kunnen, hangt af van het laadvermogen van je auto. De meeste elektrische auto's kunnen opladen met een capaciteit van 16A. Er is ook een capaciteit van 32A, deze laadt sneller op. Maar alleen auto's met een zwaardere lader of een duo-lader kunnen dit aan. Kijk voor de zekerheid het instructieboekje van je auto na.

 

 

Fase laadkabel

Tenslotte is het aantal fases een belangrijke overweging. Sommige laadkabels bieden enkelfasig opladen, terwijl andere in staat zijn tot driefasig opladen. Het aantal fases heeft invloed op de laadsnelheid en efficiëntie. Met type 2 laadkabels is 3 fase laden mogelijk. Hierbij gaan er 3 stroomdraden naar de aansluiting, waardoor de batterij ook 3 keer zo snel oplaadt. Dit wordt ook wel krachtstroom genoemd. Een type 1 laadkabel laadt in 1 fase op. Dit houdt in dat er maar 1 stroomdraad naar de aansluiting gaat. Dit vergt minder van de batterij, maar gaat ook langzamer. Zorg ervoor dat de laadkabel voldoet aan de specificaties van je auto, met betrekking tot zowel het type als het aantal fases, om het maximale uit je laadsessies te halen.

 

 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via onze klantenservice, we helpen je graag verder met het maken van een keuze!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

De waardering van www.voordeligopweg.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1305 reviews.